Senaste nyheterNA

2015 > 11

Göran Fernsund, som är en av medlemmarna i ”passgruppen” passade på under SIFs tävlingsseminarium i helgen, att berätta om att de finns, vad de gör och vilka mål de har för 2016. Samt påminna om vilken gren som kammade hem flest svenska medaljer på senaste VM...

Syfte med passgruppen
Under SIFs tävlingssektion finns den så kallade ”passgruppen” som bildats för att hjälpa till vid passtävlingar och framförallt med den automatiska tidtagningsutrustningen. Micke Jansson, Göran Fernsund m.fl. lade märke till att det pratades mycket om svårigheten med att hantera tidtagningsutrustningen. Därför beslutade man sig för att börja hjälpa till med att hantera den och visa att den är bra och stabil och att det inte är så svårt.

Vill sprida kunskap till fler
Göran berättade att passgruppen under 2016 kommer fokusera extra på att sprida sina kunskaper till fler. Detta genom att utbilda representanter för lokalföreningar och funktionärer i SIFs båda tidtagningssystem.

I skrivande stund går det inte att hitta några kontaktuppgifter till passgruppen på SIFs hemsida. Det enklaste bör vara att kontakta Micke eller Göran direkt.

Av Lotta Olsson, Gyda Islandshästförening
lotta@mypages.se

Läs hela inlägget »

Under SIFs tävlingsseminarium 6-7 november gick Timo Rajasaari igenom hur Riksidrottsförbundet (RF) ser på distriktens betydelse för framtiden och hur jobbet med distriktsindelning redan har börjat även inom SIF.

Varför distrikt?
SIFs styrelse har beslutat att starta ett jobb med att sortera in islandshästföreningarna i Sverige i ett antal distrikt. Detta kommer då att anpassa SIF till hur övriga idrottsförbund är organiserade i Sverige och öka SIFs och föreningarnas möjligheter att vara med och påverka och att söka de bidrag och det stöd som finns för idrotten.

Utkast till indelning
Timo visade en lista över alla föreningar i SIF och ett första utkast hur dessa skulle kunna samlas ihop och bilda ett antal distrikt. Indelningen följer en riktlinje från RF om att hålla ihop föreningar inom samma län. Det är även möjligt att slå ihop flera län för att hitta en lämplig storlek för ett distrikt.

Exempel på nytt distrikt
Föreningarna på seminariet fick göra ett grupparbete i de potentiella nya distrikten och prata om bland annat samarbetsformer för framtiden. Ett exempel på ett nytt distrikt skulle kunna vara Gävleborg (Gyda), Dalarna (Odinn, Edda, Oda Raudka) och Hälsingland (Gnyfari). Dessa föreningar skulle kunna bilda ett distrikt med ca 500 medlemmar. 

Jobbet med distriktsindelning kommer att fortsätta på ordförandekonferensen den 28 november. Om du vill ge input till detta arbete, kontakta ordförande i din förening.

Av Lotta Olsson, Gyda Islandshästförening
lotta@mypages.se

Läs hela inlägget »

Vid SIF’s tävlingsseminarium 6-7 november, berättade Haffi Gislason om den nya grenen C-flokk som är på väg till Sverige. Grenen kommer att öppna upp för fler att prova på Gaedingakeppni och har ett lite kortare program än A-flokk och B-flokk.

Om bakgrunden på Island
Haffi, som är ordförande i tävlingssektionen för Gaedingakeppni, började med att berätta om hur C-flokk har vuxit fram på Island. Av 300 000 invånare på island är det ca 8000 som håller på med hästar. Antalet ”äldre” som börjar rida ökar och flera har viljan att tävla och jämföra vilka hästar som är de bästa. C-flokk passar bra för dessa debutanter/”nybörjare” som kanske inte tävlat förr och vill prova på.

För "alla härliga medlemmar" där ute
Grenen är inte riktad mot proffsekipagen, utan Haffi beskriver att han hoppas få se "alla härliga medlemmar” som finns ute i klubbarna och deras fina hästar. Haffi kunde också berätta om den positiva utveckling han själv har fått se hos ryttare som börjar med Gaedingakeppni och jobbar med att få en häst med mer vilja, ”framåttänk” och lyhördhet i ridningen.

Nu jobbas det för fullt med att etablera C-flokk i Sverige och med att utbilda fler domare. Beskrivning av den nya grenen finns redan med i översatt regelverk för Gaedingakeppni.

Mer om Gaedingakeppni finns att läsa på SIF’s hemsida och på feif.org

Av Lotta Olsson, Gyda Islandshästförening
lotta@mypages.se

Läs hela inlägget »

NyhetsArkiv

Kalender

Funktionärer till TävlingAr

Gyda Maj Nivå 4                                        20 Maj 2023
Funktionärslista =>
Gyda Juni Nivå 4                                            6 Juni 2023
Funktionärslista =>

Länk till Gyda på Facebook

IsHestNews.se